Să continuăm, așadar, topul cu gafe gramaticale început ieri:

3. Care/pe care

Omul care lucrează este tatăl meu. (Omul – direct implicat în acțiune.)

Omul pe care îl vezi este tatăl meu. (Omul – observat în acțiune.)

Am folosit doar formele corecte.

Un politician important din România obișnuia să spună „măsurile care le-am luat au fost foarte bune” (greșit), în loc de „măsurile pe care le-am luat au fost foarte bune” (măsuri observate, conform clasificării de mai sus; folosim „pe care”). Măsurile care au fost luate au fost foarte bune – corect (măsurile, implicate direct în acțiune, conform clasificării de mai sus; folosim doar „care”).

Faptul că veți întâlni și persoane de la care nu v-ați aștepta să facă această greșeală nu înseamnă că aveți vreo scuză dacă o propagați, la rândul vostru.

Veți fi uimiți să constatați că până și educatoarea sau învățătoarea copilului, despre care nu putem spune că nu a studiat gramatica în școală, spune „desenele care le-a făcut George sunt chiar drăguțe”, în loc de „desenele pe care le-a făcut George sunt drăguțe”.

4. Bonus: datorită/din cauza

Regula de control (eu o denumesc regula pozitiv/negativ) este foarte simplă, în acest caz: dacă în enunț este vorba despre ceva de bine, folosim „datorită” (Datorită pregătirii serioase, am reușit la facultate).

Dacă în enunț este vorba despre ceva de rău, folosim „din cauza” (Din cauza pregătirii superficiale, am picat la facultate).

Am păstrat contextul examenului de admitere la facultate tocmai pentru a scoate în evidență simplitatea regulii chiar și pentru cineva care fuge de gramatică.

Pentru a vă convinge, exemplele sunt cu nemiluita și le puteți găsi cu ușurință:

Datorită ploii, grâul a crescut frumos. Din cauza ploii, s-a făcut noroi.

Datorită vacanței, am reușit să-mi refac forțele.

Din cauza vacanței, am uitat tot ce am învățat.

Observați, din nou, că am folosit același context (al ploii, respectiv al vacanței), dar cu abordări diferite. În realitate, nu veți întâlni simultan ambele abordări.

Voi ce greșeli gramaticale ați mai întâlnit?

Foto credit: Pixabay.com