…și cum să le eviți, chiar dacă nu știi… gramatică! (Partea I)
1. Decât, folosit greșit în loc de doar sau de numai
Am decât 10 lei (greșit).
Nu am decât 10 lei (corect).
Cu o minimă atenție, se poate controla această tendință de a greși: folosim „decât” doar în tandem cu negația („NU am DECÂT 10 lei”).
În versiunea greșită, „Am decât 10 lei”, întotdeauna puteți verifica folosind „doar” sau „numai” și făcându-l pe „decât” să dispară („Am DOAR 10 lei”, „Am NUMAI 10 lei”).
Dacă nu reușim să ținem minte aceste mici pârghii de control, poate fi util și un banc, pentru a ilustra comicul de situație iscat din neînțelegerea acestor lucruri simple:
„La tarabă, în piață.
– Doresc niște mere…
– De cât?
– Decât mere”.
Poate părea paradoxal, dar o altă greșeală frecventă este chiar tendința de a nu-l folosi pe „decât”. Evident, de a nu-l folosi atunci când trebuie (în afară de cazul cu negația): la comparații.
Este mai frumos ca ieri (greșit).
Este mai frumos decât ieri (corect).
2. Ca și
Ca și în primul exemplu, n-o să facem incursiuni în gramatică, stând și explicând noțiuni de clasele V-VIII.
Prima grilă de control este folosirea expresiei „la fel ca”. Vom verifica dacă expresia „la fel ca” o poate înlocui pe „ca și”: La fel ca în primul exemplu = Ca și în primul exemplu. Răspunsul este afirmativ. Concluzia: „Ca și în primul exemplu” este o exprimare corectă.
Abuzul de „ca și” are originea în teama de cacofonie („cace”, în următorul exemplu): „Ca cetățean, …”. Cei care cred că spunând „ca și cetățean” au evitat cacofonia nu fac decât să o scoată în evidență.
Soluția la îndemână este reformularea: „În calitate de cetățean, …”, „Fiind cetățean, …”.
De ce spun abuz? Fiindcă mulți au apelat la expresia „ca și” chiar și atunci când nu exista… iz de caca… de cacofonie: „Ca și reprezentant al societății civile, …”, „ca și șofer, am luat câteva amenzi de circulație”.
Mâine, încă trei gafe gramaticale foarte des întâlnite.
Foto credit: Pixabay.com