Orice scriitor se avântă cu entuziasm spre coala de hârtie ori spre tastatură. Avântul îl poate costa, dacă e prea generos lingvistic. De ce? La celălalt pol al inspirației trebuie să fie atent la pleonasmele care îl pândesc la tot pasul… Ce este un pleonasm? Exprimarea aceluiași sens prin mai multe cuvinte. Iată exemple de pleonasme pe care le auzim ori le citim zilnic, dar și altele mai rare vor fi oferite: coboară jos, ieși afară, la polul opus, avansează înainte, revino iar, întoarce-te înapoi, foarte vast, colaborăm împreună, șoptește încet, aversă de ploaie, partaj între părți și atâtea altele. Concret, sensul transmis prin verb ori prin substantiv se repetă deranjant și greșit prin al doilea cuvânt sau, altfel spus, primul cuvânt însumează sensul exprimat de următorul.

Este adevărat că nu putem fi atât de atenți, încât să le evităm pe toate, tot așa cum este imposibil să nu se strecoare măcar o cacofonie în ceea ce am scris. Așa e limba română! Are temperament și e greu de stăpânit. În timp ce o cacofonie e urâtă, pleonasmul trece foarte ușor neobservat. Unele dintre greșeli se pot îndrepta la o recitire atentă. Intervin însă două probleme ale vieții alerte la care suntem obligați să ne adaptăm. Avem timp să recitim cu un ochi onest și obiectiv? Cunoaștem toate capcanele limbii? Surprizele ne pot lăsa cu ochii și cu gura larg deschise.

De pildă, știți aceste pleonasme? Planuri de viitor, a debutat întâi (sau a debutat pentru prima oară), după aceea urmează, dar totuși, am un aport, perioadă de timp, a descojit de coajă, poate fi posibil, procentaj de 40 la sută, exclusiv numai, aborigen autohton, fosilă antică, întreabă întrebarea, împărțit în două semestre, cel mai optim, conviețuim împreună etc. În mintea fiecăruia aproape instantaneu apare răspunsul afirmativ și convingerea că, personal, e departe de astfel de gafe. Practica neiertătoare contrazice acest optimism cognitiv. Așa cum uiți să te ștergi de noroi uneori, dai uitării și liberalismul cuvintelor care se ordonează rapid în minte, dar nu și într-un mod corect.

Ce se poate face pentru oricine își dorește o pagină scrisă respectabil în limba română? Un ochi neutru recitește textul și intervine acolo unde se impune. Mergi la sala de corectură și vei scăpa de țesutul verbal adipos, făcând un cadou binemeritat frazei tale: mobilitate și corectitudine. Fitness pentru corp și corectitudine pentru ideile minții tale! Nu e vorba nici de provocare, nici de răsfăț. Reprezintă o necesitate.

Foto credit: pixabay.com