„Se naște la Heraklion, în insula Creta, Nikos, primul din cei patru copii ai familiei Kazantzakis (autorul lui Zorba Grecul, n.r.). Tatăl, Mihalis (1856-1932), originar dintr-un sat din împrejurimile Iraklionului, se îndeletnicea cu negoțul de produse agricole.”
Dacă vă duceți după fentă, cum spun fotbaliștii, credeți că vreau să vă spun biografia lui Nikos Kazantzakis, faimosul grec prieten al lui Constantin Istrati și creator al lui Zorba.
„Se naște la Heraklion, în insula Creta…”. Eu sunt mulțumit dacă ne oprim aici cu narațiunea. Știți ce dispute interminabile și ruperi de prietenii pot apărea din așa ceva? „Adică, mă jignești, insinuând că eu nu aș ști că Heraklion e pe Insula Creta?”.
Extrapolând, „Casa Albă este în Washington, SUA”. „Adică, mă suspectezi că eu nu aș ști că Washington este în SUA, de ai simțit nevoia să precizezi?”.
Sau explicație la o fotografie: „Revelion în București, România”. „Nu, chiar nu știam că Bucureștiul este în România…”. Aceasta din urmă este chiar trasă de păr, fiindcă un român nu ar putea fi decât ironic, dacă ți-ar răspunde în acest fel.
Ați prins ideea.
Cum rezolvăm problema
Problema însă rămâne și este aceea că nu toți oamenii cunosc aceste detalii. Cum să facem totuși ca să nu se simtă jigniți nici cei care știu, nici cei care nu știu?
Recomandarea mea este să apelăm la o nevinovată inversiune:
Se naște în insula Creta, la Heraklion, Nikos – față de formularea originală, „Se naște la Heraklion, în insula Creta…”, pe care, de altfel, o găsiți și pe ro.wikipedia la o simplă căutare Kazantzakis.
Observați că partenerului de dialog nu mai are de ce să-i sară muștarul, fiindcă succesiunea localizărilor, la scară mică, apoi, cu precizie mărită, cu localizare perfectă, este firească.
La fel, „Casa Albă este în SUA, Washington”, față de „Casa Albă este în Washington, SUA”.
În mod similar, „Revelion în România, București”, față de „Revelion în București, România”.
Tehnic, așa stau lucrurile. Fără complicații, fără să ne mai obosim cu (ne)știința interlocutorilor. De altfel, Zorbas, persoana care l-a inspirat pe Nikos Kazantzakis să-l creeze pe celebrul Zorba, era un om simplu, de la țară, dintr-o bucată. Numai bine.
P.S.: dacă într-adevăr doriți să cunoașteți povestea lui Zorba Grecul, găsiți informații aici.
Foto credit Pixabay.com