PREFERÁ, prefér, vb. I.Tranz. A da întâietate sau precădere unui lucru, unei situații sau unei ființe, în raport cu altceva sau cu altcineva; a considera ceva sau pe cineva mai bun, mai valoros, mai important etc., în raport cu

altceva sau cu altcineva; a aprecia mai mult ceva sau pe cineva. ◊ Loc. adv. De preferat = preferabil. [Var.: (înv.) preferí vb. IV] – Din fr. préférer.
Sursa: DEX ’09 (2009)

Am luat cu copy/paste definiția de pe dexonline.ro (fiindcă tot se poartă copy/paste-ul), într-o încercare disperată să vă explic următoarea gafă, întâlnită chiar și la mulți ziariști: „Prefer mai mult la munte, chiar dacă este vară”.

Exprimarea pleonastică nu este greu de evitat: „Între munte și mare, prefer muntele, chiar dacă este vară”. Sau, mai simplu, că tot este cald și ne dorim economie de cuvinte, să ne conservăm energia: „Prefer muntele, chiar dacă este vară” (se subînțelege că în detrimentul mării).

Deci acel „mai mult” chiar este mult prea mult în exprimarea din acest caz, având în vedere definiția verbului „a prefera”.

credit foto: Nick Diamantidis.