Aruncând o privire pe geam și zărind, eventual, un Mega Image shop and go, acela este un magazin… francizat. Întreprinzătorul sau patronul acestui magazin, contra unei sume pe care a plătit-o inițial firmei-mamă, are dreptul să folosească (și chiar i se pune la dispoziție) know-how-ul afacerii, practic, un magazin „la cheie”.

Conform Wikipedia, FRANCIZA este operațiunea care îmbracă forma unui contract prin care o persoană numită francizor îi acordă unei alte persoane, numită beneficiar sau francizat, dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industrială sau intelectuală, în scopul de producție sau de comercializare a anumitor tipuri de produse și/sau de servicii. Obținerea unei francize implică plata unei taxe de intrare în sistem, precum și a unor redevențe anuale, de regulă sub forma unui procent din cifra de afaceri.

Ce este franșiza

FRANȘIZA este întâlnită frecvent în asigurări. La o poliță auto pentru casco, de exemplu, o franșiză de 100 de euro poate scădea considerabil prima de asigurare, față de situația în care franșiza ar fi zero. Asta înseamnă și că la o franșiză de 100 de euro, dacă titularul poliței de asigurare constată o daună la oglinda laterală, de exemplu, daună care nu depășește în valoare 100 de euro, reparația oglinzii cade în sarcina titularului/proprietarului mașinii.

Franciza și franșiza sunt paronime.

Ce spune www.dexonline.ro
FRANCÍZĂ, francíze, s. f. Dreptul acordat de o întreprindere cu renume unei alte întreprinderi prin care aceasta din urmă poate să exploateze drepturile de proprietate intelectuală sau industrială ale francizorului, în schimbul unei contribuții financiare, în scopul producerii sau livrării de bunuri sau al prestării de servicii. – Din fr. franchise.
sursa: DEX ’09
FRANȘÍZĂ s.f. 1. (Mat.) Parte exceptată dintr-un total, exprimată în procente. 2. (Mar.) Clauză de asigurare în virtutea căreia asiguratorii sunt exonerați de anumite riscuri. [< fr. franchise].
sursa: DN (1986)